DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Petrol yeniden kıymete bindi

Petrol yeniden kıymete bindi
04.06.2020
337
A+
A-
HABERTURK.COM

Piyasaların ana gündem maddelerinden olan petrol fiyatlarında yine sıcak saatler yaşanıyor. ABD tipi ham petrol, koronavirüs pandemisinin etkilerinin zayıflamaya başlaması, aşı testlerine yönelik olumlu haberler ve ve arz-talepteki dengelenmeyle son 2 ayın en yüksek seviyesini gördü.

Üretimde yapılan tarihi kesintiler, piyasalara verilen teşvikler ve talebin yükselmeye başlamasıyla artan ekonomik iyimserlik petrol fiyatlarını yukarı itiyor.

Baker Hughes verilerine göre ABD’de bu hafta petrol kuyusu sayısı 34 düşerek 258 adede geriledi ve Mart ayındaki zirvenin ardından yüzde 60 ile tarihin en sert düşüşlerinden biri yaşandı.

Haziran vadeli Batı Teksas Petrolü (WTI) fiyatlarındaki günlük artış 2.5 doları aşıp yüzde 11.5 seviyesine tırmanırken New York Ticaret Borsası’nda 32 doların üzerinde el değiştiriyor. Haftalık artış ise yüzde 20’ye geldi.

Hatırlanacağı üzere, mayıs vadeli kontratlar 20 Nisan tarihinde 0 doların altına gerilemiş ve -37 dolara kadar inmişti.

Analistler koronavirüs önlemlerindeki gevşemelerin yayılmasıyla birlikte, 30 dolarlık kilit seviye korunduğu sürece momentumun daha da artabileceğine dikkat çekiyor. Temmuz vadeli kontratlarda da hareket yukarı yönlü.

Öte yandan, brent petrol fiyatları da bugün yukarı yönlü. Yüzde 7’nin üzerinde artış kaydeden brent petrolün varili 35 doları test etti.

OPEC, haziran ayında günlük üretimi 9.7 milyon varil kısacağını açıkladıktan sonra toparlanmaya başlayan fiyatlar Suudi Arabistan’ın günlük bir milyon varillik ekstra kesinti açıklaması, BAE ve Kuveyt’in de hedeflenenden daha fazla kesinti yapacağını belirtmesiyle iyimser seyrini sürdürüyor. 28 Nisan’da 23 doların altında seyreden fiyatların ardından 3 haftalık artış yüzde 53 oldu.

KORONAVİRÜS SON DAKİKA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ!

24 SAATGÜNÜN ÖZETİ24 saat24 saat günün önemli haberleri ve gelişmeleri

petrol fiyatlarıhaberlerwtinew yorkbrent petrolGÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİRöportajlar, insan hikayeleri, belgeseller… Binlercesi YouTube kanalımızda.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.