Bağırsaklar nasıl ikinci beynimiz oluyor?

Son senelerde bolca dinlediğimiz ‘ikinci beynimiz bağırsak’ lafları ne anlama geliyor? Nasıl oluyor da gıdaların sindiriminde vazifeli olan bağırsaklar, beynimiz gibi iş görebiliyor?
Aşinayı gibi beynimizde 80 milyar asap hücresi varken, bağırsaktaki asap hücresi rakamı 500 milyon.
Bağırsak ile beyin arasındaki iletişim birkaç değişik yoldan çift istikametli sağlanır. Bağırsakta üretilen hormonlar, bağışıklık hücreleri, mikrobiota, mikrobiotanın mahsulleri ve beyinden bağırsağa gelen vagus adlı asap, iki uzuv arasındaki başlıca iletişim yollarıdır.
Buradan kavradığımız; iki uzuv arasında çift istikametli bir iletişim taşıtı olduğu. Başka Bir Deyişle beyin ve bağırsaklar arasında eforlu bir irtibat var.
Bağırsaktaki bariyerin bozulması ve bağırsak iletkenliğinin çoğalışı, bugün nörolojik hastalıkları, otizm, dikkat beceriksizliği, alıngan bağırsak belirtiyi, astım, multipl skleroz, bunalım, anskiyete, Parkinson, Alzheimer gibi pek çok rahatsızlığın esasında yer alıyor.
Mutluluk bağırsaklarda zira;
Ruh hali, bunalım ve saldırganlık gidişatının hakimiyet edilmesinde vazife yapan serotonin hormonu, beyin-bağırsak mikrobiota dingilinde ehemmiyetli bir sinyal molekülü.
Mukozal serotoninin, bağırsak iletkenliğinin ayarlanmasında doğrudan rolü olduğu var. Mutluluk hormonu dediğimiz serotoninin yüzde 95’i bağırsakta, yüzde 5’i beyinde üretiliyor.
Bu sebeplerle bağırsak sıhhati beyin sıhhati kadar ehemmiyetli. Balanslı beslenmeyi, kumpaslı fiziksel etkinlik yapmayı, mevsiminde sebze ve meyve harcamayı ve probiyotik dediğimiz fermente gıdaları harcamayı umursamama etmeyin.