Su kaynaklarına karışan antidepresanlar balıklarda avlanmayı…

‘Biology Today ’ isimli mecmuada yayımlanan araştırma için, Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya tatlı sularında sık tesadüfülen sivrisinek balıkları Gambusia holbrooki antidepresan bir ilaç olarak öğrenilen Prozac ’ın ana bileşeni ‘fluoksetin ’e maruz bırakıldı.
Deney dişi balıklar üzerinde yapıldı
Monash Üniversitesi Biyoloji Kısmı ’nden Dr. Jake Martin önderliğindeki takım, hem sürüleri hem de izole edilmiş balıkları 28 gün süresince değişik ölçülerde fluoksetine maruz bıraktı.
Laboratuvar civarındaki 206 balığın bir kısmına litre başına 30 nanogram, bir öbürüne 300 nanogramlık dozlar verdi. Testler, tekil balıklarla tekrarlandı.
Bu arada araştırma, faize tutumlarının neticeleri etkilememesi için deneyde yalnızca dişi balıklar üzerinde yapıldı. Daha evvel yapılan bir araştırma fluoksetinin, erkek cinslerin çiftleşme mevzusunda basmakalıpta olduğunda daha fazla ve daha ısrarcı davranmasına yol açtığını ortaya koymuştu.
Sürü halinde olan balıklarda gözlemlendi
Araştırmacı sonunda, tek başına olan balıklarda fluoksetinin görünür bir tesirine rastlamadı.
Ancak sürülerde ‘baskılayıcı ’ bir tesir yarattığı, grup halindeki balıkların avlanma mevzusunda daha gevşek davrandığı ve daha az beslendiği görüldü.
Pek çok minik tatlı su balığı gibi sivrisinek balıkları da, yırtıcılardan sakınmak ve daha tesirli beslenebilmek için sürüler halinde avlanma meyline sahip.
Peki, antidepresanlar su kaynaklarına nasıl karışıyor?
Antidepresanlar; mutluluk, canlılık ve devingenlik veren serotonin seviyesini artırarak duygu vaziyetini düzenliyor.
Pek çok ilaçta olduğu gibi antidepresanlardaki fluoksetin de bedenden idrar yoluyla atılıyor. Kanalizasyon sistemlerinde filtreleme imkânı bulunmadığından bu madde su kaynaklarına karışabiliyor.
Değişik araştırmalar, değişik tesirleri ortaya koydu
Londra King’s Koleji tarafından yapılan bir araştırma da, Thames Nehri ’ndeki kokain lekeliliğinin yılan balıklarını hiperaktif yaptığını ortaya koymuştu.