Tatile çıkmak pahalanıyor


Zahmetli yarıyılın ardından bu sene iyi bir sezon geçiren turizm sektörüne müteveccih getirilen iki yeni tertip etme, tatile giden Türk yurttaşlarının cebini de etkileyecek. İki tertip etmeden ilki olan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı ’na ciro üzerinden binde 7.5 oranında turizm hisseyi ödenmesine ait tertip etme 1 Ekim 2019 tarihinde yürürlüğe girdi. Müesseseler ödentisi mükellefi olan turizm kuruluşları, ekim ayında elde ettikleri cirolar üzerinden hesaplanan aidatı bu ayın sonuna kadar beyan edip ödeyecekler. 30 Kasım, hafta sonuna denk geldiği için 2 Aralık Pazartesi gününe kadar bildiri verebilecekler.
Müesseseler ödentisi mükellefi olmayan öbür turizm şirketleri ise 3 ayda bir bildiri verecekleri için ekim-kasım-aralık yarıyılında elde edecekleri kazançlar üzerinden hesaplanan turizm hissesini 31 Ocak 2020 tarihine kadar beyan edip ödeyecekler.
KİM NE KADAR TURİZM HİSSEYİ ÖDEYECEK?
Turizm hisseyi, reel veya tüzel bireylerin turizm şirketlerindeki faaliyetlerinden elde ettikleri net satış ve kira kazançlarının toplamı üzerinden ödenecek. Net satışlar, şirketlerin satılan mülk ve hizmetler karşılığında aldıkları toplam kıymetler ile bunlarla alakalı sübvansiyonlar, satış tarihindeki vade farkları ve iadeler ile alakalı indirimlerin düşülmesi neticeyi bulunan meblağ olarak belirleniyor. Turizm hisseyi net satışlar üzerinden alınacağı için firmanın kâr edip etmediğine bakılmayacak. Hasar eden firmalar da net satış üzerinden turizm hissesini ödeyecek.
İşletme cinslerine göre ödenecek turizm hisseyi meblağları şöyle:
– Bileşik kuruluşlar ile konaklama kuruluşları: Binde 7.5
– Bakanlıktan dokümanlı yeme-içme ve cümbüş kuruluşları: Binde 7.5
– Deniz turizmi kuruluşları ile Bakanlıktan dokümanlı deniz turizmi taşıtları: Binde 7.5
– Seyahat acentaları münferit uçak bileti satışları hariç: On binde 7.5
– Havayolu şirketleri Yalnızca ticari yolcu taşımacılığından elde edilen net satış hasılatı üzerinden: On binde 7.5
– Devlet Hava Alanları Firması Genel Müdürlüğü tarafından işletilenler hariç olmak üzere havalimanı ve terminal şirketleri: Binde 2
– Kış, termal, sıhhat, kırsal ve kaliteli spor turizmi gibi Bakanlık tarafından teşvik edilmesi uygun görülen turizm cinslerinde faaliyet gösteren kuruluşlar: Yüzde 50 indirimli
KONAKLAMA ÖDENTİSİ DOĞRUDAN MÜŞTERİDEN
TBMM Genel Heyeti ’nda görüşülmekte olan aidat kutuyu içinde yer alan konaklama ödentisi ise doğrudan kuruluşları kullanan alıcılardan alınacak. Yasa önerisinin ilk halinde konaklama ödentisi toplam fatura kıymetinin yüzde 2 ’si olarak öngörülüyordu. Tasarı Bütçe Komiteyi ’ndaki görüşmeler sırasında kuruluşun cinsine göre şahıs başına gecelik 6 TL ile 18 TL arasında değişen statik meblağlar tanımlandı. Ancak, statik meblağın daha yüksek aidat anlamına geldiği güzergahında itirazlar oldu. Misalin 5 yıldızlı tüm oteller için 18 TL olan şahıs başına aidat, gecelik şahıs başı değeri 900 TL olan otelde yüzde 2 ’ye; gecelik değeri 500 TL olan otelde ise yüzde 3.6 ’ya karşılık geliyor.
Teklif sahiplerinden AK Parti ’li Vedat Demiröz, konaklama aidatında tekerrür ilk haline dönüleceğini, statik meblağ yerine yüzde 2 oranında aidat alınacağını söyledi. Demiröz, 1 Nisan 2020 ’den geçerli olmak üzere 2020 seneyi için yüzde 1, 2021 senesinden itibaren de yüzde 1 konaklama ödentisi uygulanacağını ifade etti.
TATİL MALİYETİ ÇOĞALACAK
Turizm hisseyi ve konaklama ödentisi ile yerli ve yabancı turistlerin tatil maliyeti çoğalacak. Binde 7.5 oranındaki turizm hisseyi her ne kadar şirketlerden alınacak olsa da şirketlerin bunu maliyetlere yansıtmaları bekleniyor. Konaklama aidatı da doğrudan fatura meblağına ilave edilecek. Böylece tatil maliyeti bu sene ekimden itibaren binde 7.5, gelecek sene yüzde 1.75, 2021 senesinden itibaren de yüzde 2.75 oranında çoğalacak.
turizm payıkonaklama vergisitatil maliyetihaberlerGÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ