DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Küresel borçlar rekor kırdı!

Küresel borçlar rekor kırdı!
17.11.2019
405
A+
A-

Beynelmilel Finans Enstitüsü’nün IIF yayınladığı “Kürsel Borç Monitörü” raporundan derlediği bilgilere göre, bu senenin ilk yarısında küresel borç meblağı 7,5 trilyon dolar çoğalarak yüzde 60 ’dan aşırısı Amerika Birleşik Devletleri ve Çin kaynaklı 250,9 trilyon dolara yükseldi.

IIF, yavaşlama bulgusu göstermeyen küresel borcun bu sene sonunda 255 trilyon doları geçmesini bekliyor.

Rapora göre, toplam borcun dünyadaki gayri safi yurt içi hasılanın GSYH üç katını aşarak yüzde 320 ’sine erişmesi dikkati çekti.

IIF raporunda, merkez bankalarının parasal genişleme siyasetlerinden dolayı borçlanma maliyetlerinin düşük olmasının büyümekte olan ülkeleri yeni borç almaya teşvik ettiği belirtilerek, bu ülkelerde kamuya ait işletmelerin finansal olmayan müessesesel borcun yarısından aşırısına sahip olduğu bildirildi.

Rapora göre, toplam GSYH’ye oranları dikkate alındığında, hane ulusuna ait borçlar yüzde 59,9, finansal olmayan firmalara ait borçlar yüzde 92, kamuya ait borçlar yüzde 87,7 ve banka gibi finansal firmalara ait borçlar da yüzde 80,4 seviyesinde gerçekleşti.

BÜYÜMEKTE OLAN ÜLKELERİN BORCU 71,4 TRİLYON DOLAR İLE REKOR KIRDI

Düşük küresel faiz oranlarıyla teşvik edilen döviz borçların, büyümekte olan piyasalarda tekerrür yükselişe geçtiğine vurgu yapılan IIF raporunda, Hindistan, Brezilya ve Türkiye gibi büyümekte olan ekonomilerin hane ulusu ve firmaların borcunu kapsayan toplam borcunun bu senenin birinci çeyreğinde 71,4 trilyon dolara erişerek rekor kırdığı bildirildi.

Raporda, “Saydamlık beceriksizliği, bazı kamu borçluları için tehlikeleri daha da çoğaldırabilir. Ağır borç yükü, özellikle bazı büyümekte olan ve düşük kazançlı ülkelerde, abuhava farklılığını eksiltmek için gösterilen gayretlere yük olabilir.” ifadesine yer verildi. Japonya, Singapur, Güney Kore ve Amerika Birleşik Devletlerinin yüksek borç seviyesine işaret edilerek, borcun abuhava tehlikeyi için kaygı kaynağı olduğu belirtildi.

Bu senenin ilk yarısında Şili, Güney Kore ve Arjantin ’in geçen seneye göre borç seviyesinde en büyük çoğalışı gösterdiklerine yer verilen raporda, büyümekte olan ülkelerin toplam borcunun gayri safi yurt içi hasılanın GSYH yüzde 220 ’sine eriştiği bildirildi.

IIF raporunda, bazı büyümekte olan ekonomilerde döviz borcunun rekor seviyede yüksek olmasından dolayı, gelişmede yavaşlama olursa, bu ekonomilerde tehlikelerin çoğalabileceği ihtarı da yapıldı.

ÇOĞUNLUĞU Amerika Birleşik Devletleri FEDERAL HÜKÜMETİNİN BORCU

Rapora göre, geçen sene 65,7 trilyon dolara erişen kamuya ait küresel borçlar bu sene, çoğunluğu Amerika Birleşik Devletleri federal hükümetinin borcundaki çoğalıştan kaynaklı olmak üzere, 70 trilyon doların üzerine yükselecek.

IIF, finansal olmayan firmalara ait borçların da bu sene yüzde 6 çoğalarak 75 trilyon dolara erişmesini bekliyor.

Beynelmilel Finans Enstitüsü’nün raporunda, 2020’de dünya ülkelerinin yüzde 60 ’dan aşırısının potansiyelin altında bir sihrime asıllaştırmalarının beklendiği, geçimleştirici para siyasetleri, firmaların ve kamunun düşük oranlarda borçlanma imkânları andırdırılarak, “Düşük sihrime, tehlike oluşturuyor.” değerlendirmesi yapıldı.

“BORÇ ÇOĞALIŞI HEM DEVLETLERİ HEM DE FERTLERİ TEHLİKEYE ATABALİR”

Gelişmiş ülkelerde kamu borçlanmasının İkinci Dünya Savaşı’ndan beri görülmeyen seviyelere çıktığına işaret eden uzmanlar, yükselen piyasa ekonomilerindeki kamu borcunun ise 1980’lerdeki borç krizi sırasında görülen seviyelere yükseldiğini belirtiyor.

Beynelmilel Para Fonu Direktörü Kristalina Georgieva, 7 Kasım’da yaptığı söylemede, küresel borcun ehemmiyetli bir kısmının özel sektöre ait olduğunu belirterek, borç yükündeki çoğalışın ekonomilerdeki gelişmenin yavaşlaması halinde hem devletleri hem de fertleri tehlikeye atacağına işaret etmişti.

Borçlanmanın daha sürdürülebilir hale getirilmesi için temkinler alınması gerektiğini belirten Georgieva, kredi verme mekanizmalarının daha saydam hale getirilmesi ve ananesel olmayan kaynaklarla borç yapılandırmaya hazırlanılması gerektiğini vurgulamıştı.

24 SAATGÜNÜN ÖZETİ24 saat24 saat günün ehemmiyetli haberleri ve büyümeleri

 

küresel borçlarhaberlerekonomi son dakika haberlerabdnin toplam borcuabdnin borcupara piyasalarıson dakika piyasalarGÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.