Buğdayda 21,5 milyon ton üretim hedefleniyor

Toprak Mahsulleri Büroyu Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, senede 21,5 milyon ton buğday yapımı amaçladıklarını, bunun için Tarım ve Orman Bakanlığının prim ve gübre dayanaklarını yüzde 100 artırdığını bildirdi.
Güldal, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı söylemede, son senelerde çiftçinin özellikle bazı seçenek mahsullere yönelmesi sebebiyle buğday imalinin bir ölçü eksildiğini söyledi.
Hem Türkiye’de dinlenen lüzum hem de buğdayın un ve makarna ihracatındaki yeri hakkında bilgi veren Güldal, şöyle konuştu:
“Anavatanı Anadolu olan buğdayın tekerrür senede 21,5 milyon ton etrafında üretilmesi gerekmektedir. Bunun için Tarım ve Orman Bakanlığı prim ve gübre dayanaklarını yüzde 100 çoğaldırdı. Toprak Mahsulleri Ofisi olarak da bu yıl alım maliyetlerimizde özellikle şunu vurguladık; çiftçi buğday ekerse mutlu, hoşnut ve karlı bir yapım yapmış olur. Bu yıl, önümüzdeki yıl ve daha sonraki yıllar buğday için daha avantajlı olacaktır. Üreticilerimiz özellikle, ekmeklik ve makarnalık buğday ekimini önemserse daha hoşnut kalacaklar, daha karlı bir yatırım yapmış olacaklardır.”
Tarımsal mahsul deseni içerisinde buğdayın ehemmiyetini her fırsatta vurgulamaya çalıştıklarını ifade eden Güldal, Türkiye’nin buğday imalinin evvelki senelerde olduğu gibi 21,5 milyon ton seviyelerine gelmesi gerektiğini, bu emelle her türlü müessesesel yardımın verildiğini kaydetti.

İTHALATI TİCARETİN GEREKSİNİMİ İÇİN YAPIYORUZ
Üreticilerin buğday mevzusunda daha duyarlı olması gerektiğini, bu mahsulün her açıdan Türkiye’ye hasılat sağladığını vurgulayan Güldal, şöyle devam etti:
“Türkiye’nin senelik, takribî 19 milyon ton buğday gereksinimi var. 5-6 milyon ton da ithalat yapıyoruz. İthalatımızı gereksinimimizden dolayı değil, ticaret için yapıyoruz. Türkiye özellikle un ihracatında dünya birincisi, makarna ihracatında dünya ikincisidir. Dolayısıyla, 5-6 milyon tonluk buğday ithalatının Türkiye’ye takribî 1,4 milyar dolar gibi zirai ihracat katkısı vardır. Bu ehemmiyetli bir zirai kazançtır. Bunu göz arkasını etmemek gerekli.”
Güldal, buğdaydan üretilen un ve makarnanın ihracatını yaparken, iç piyasanın da bozulmaması gerektiğini, bunun için de Toprak Mahsulleri Ofisinin stoklarının ehemmiyetli olduğuna sözlerine ilave etti.